A citromsavról

citromsav, nagykereskedés
A citromsav képlete

A citromsav egy gyenge szerves sav, amelynek kémiai képlete C6H8O7. A természetben főleg a citrusfélékben fordul elő. A biokémiában a citromsavciklus közbenső terméke, amely minden aerob organizmus metabolizmusában megjelenik.

Évente több, mint egymillió tonna citromsavat állítanak elő. Ezt széles körben használják savanyítószerként, ízesítőszerként. A citrát a citromsav származéka; vagyis az oldatban megtalálhatók sók, észterek és poliatomikus anionok.

Természetes előfordulása és ipari előállítása

A citromsav nyomokban fellelhető a különböző gyümölcs és zöldségfélékben, nagyobb mennyiségben a citrusfélékben található meg. A citrom és a lime különösen magas koncentrációjú savat tartalmaz; ezeknek a gyümölcsöknek a száraz tömegének 8%-át teheti ki, kb. 47g/1l. Ezek az értékek a fajtától és a gyümölcs termesztésének körülményeitől függően eltérnek.

Az ipari méretű citromsav termelést először 1890-ben kezdték meg és az olasz citrus ipar szolgált alapul. Majd 1893-ban C. Wehmer felfedezte, hogy a Penicillium penész cukorból citromsavat termelhet. A citromsav mikrobiális termelése azonban az I. világháború előtt nem lett ipari szempontból fontos.

1917-ben James Currie amerikai élelmiszer-kémikus felfedezte, hogy az Aspergillus niger bizonyos fajtái hatékony citromsavgyártók lehetnek, és a Pfizer gyógyszeripari cég elkezdte ezt a technikát alkalmazni, majd később 1929-ben a Citrique Belge követte.

citromsav, nagykereskedés
Citromsav gyár

Ebben a gyártási technikában, amely még a mai napig is a fő módja az ipari citromsav előállításnak, az A. Niger elnevezésű gombát szacharózzal vagy glükózzal táplálják, hogy az citromsavat termeljen. A cukor forrása általában kukorica szirup, melasz, kukoricakeményítő vagy más olcsó cukros oldat. Miután a penészt kiszűrték a kapott oldatból, a citromsavat elkülönítik úgy, hogy kalcium-hidroxiddal kicsapják a kalcium-citrát-sót, amelyből citromsavat regenerálnak kénsavval végzett kezeléssel.

2007-ben a világ éves termelése mintegy 160.000 tonna volt. E mennyiség több mint 50%-át Kínában gyártották. Több, mint 50%-ot használtak italok savasságának szabályozójaként, mintegy 20%-ot más élelmiszeripari alkalmazásokban, 20%-ot mosószer felhasználásra és 10%-ot más, az élelmiszereken kívüli alkalmazásokra, mint például a kozmetikumok előállításában, a gyógyszerészetben és a vegyiparban.

Alkalmazása

Ételek és italok

citromsav, nagykereskedés
Citromsav ételekben és italokban

Mivel a citromsav az egyik legerősebb ehető sav, főleg ízesítőként és tartósítószerként használják fel az élelmiszerekben és italokban, különösen az üdítőitalokban és cukorkákban. Az Európai Unión belül az E-számok közül az E330 jelöli. Különböző fémek citrát-sóit használják arra, hogy ezeket az ásványokat biológiailag elérhető formában szállítsák sok étrendkiegészítőben. A citrátok bizonyos tulajdonságait a háztartási tisztítószerek és gyógyszerkészítmények pH-értékének szabályozására használják. Az Egyesült Államokban a citromsav, mint élelmiszer-adalékanyag tisztasági követelményeit az Egyesült Államok Gyógyszerkönyve (USP) által közzétett Élelmiszer-kémiai Kódex határozza meg.
A citromsav emulgeálószerként hozzáadható a fagylalthoz, hogy a zsírok ne különüljenek el egymástól, vagy a karamellel szemben megakadályozzák a szacharóz kristályosodását, továbbá hozzáadható mint alapanyag friss citromlé helyett. A citromsavat gyakran használják szódabikarbónával együtt, a fogyasztható termékekben és a kozmetikai szerekben egyaránt. A száraz por alakú formában értékesített citromsavat általában piacokon és élelmiszerboltokban értékesítik, mint “savanyú sót”, mivel az fizikailag hasonlít az asztali sóhoz. A kulináris alkalmazásokban, ecet vagy citromlé alternatívájaként használják, ahol tiszta savra van szükség. A citromsav az élelmiszerek színezésében is használható, hogy egyensúlyba hozza a normál bázisú festék pH-értékét.

Háztartási felhasználása

citromsav, nagykereskedés
A citromsav háztartási felhasználása

A citromsav kiválóan alkalmas háztartási készülékek (kávé- és teafőzők, egyéb kisgépek) vízkőmentesítésére. Ellentétben az ilyen célra a kereskedelemben kapható szerekkel, nem mérgező, könnyen elöblíthető, és közönséges élelmiszerboltban vagy gyógyszertárakban az előbbiek árának töredékéért beszerezhető. A hasonló célra használt ecetnél is sokkal alkalmasabb, mert az utóbbi íze és szaga hosszan megmarad a kitisztított készülékekben.

Kozmetikumok, gyógyszerek, étrend-kiegészítők és élelmiszerek

citromsav, nagykereskedés
Kozmetikumok

A citromsavat széles körben használják tartósítószerként többféle krémben, gélben és folyadékban. Élelmiszerekben és étrend-kiegészítőkben történő felhasználás esetén feldolgozási segédanyagként lehet besorolni.
A citromsavat általában pufferként használják a barna heroin oldhatóságának növelésére. Egyszer használatos citromsav tasakokat használtak annak érdekében, hogy ösztönözzék a heroin-felhasználókat arra, hogy cseréljék szennyezett tűiket tiszta tűkre a HIV és a hepatitis terjedésének csökkentése céljából.

Egyéb felhasználási területek

A citromsavat a fehér ecet szagtalan alternatívájaként használják savas festékekkel történő otthoni festéshez.A citromsav a salétromsav alternatívájaként használható az acél rozsdamentesítésére.
A citromsav / kálium-nátrium-citrát használható a vér savasságának szabályozására.

Biztonság

Bár gyenge sav, a tiszta citromsav fogyasztása káros lehet. Belégzése köhögést, légszomjat vagy torokfájást okozhat. A túlzott fogyasztása hasi fájdalmat és torokfájást eredményezhet. A koncentrált oldatok bőrre és szembe kerülése pirosodást és fájdalmat válthat ki az érintett területen. A tartós vagy ismételt fogyasztás a fogzománc erózióját okozhatja.

Vásárlás